Tinktury.

Tinktury se připravují od pradávna. Jsou vlastně hodně jednoduché, je to spojení kvalitního alkoholu a bylinky. Je jedno, jestli je to alkohol, víno, brandy.... Důležité jsou procenta obsaženého alkoholu. A třeba víno je jedním z nejstarších alkoholů, o kterém se zmiňuje prý už i Hippokrates. 

Alkohol sám o sobě má silné dezinfekční účinky. Například když vyrábím krémy, dezinfikuji si obaly a vše kolem alkoholem. 

V tinktuře má alkohol velkou výhodu v tom, že se při požití dostane rychleji z žaludku do krve, takže látky z bylin mohou účinkovat za celkem krátkou dobu. Tuto vědomost používám například u tinktury z Hřebíčku, klikněte zde, anebo z Lichořeřišnice. Ta je antibiotická a dokáže si poradit z mnoha viry. Na fotce čerstvě připravená tinktura z Lichořeřišnice. Návod klikněte zde.

lichous.jpg

Hodně často se mě lidé ptají, jak je to s dětmi. Že vzhledem k alkoholu děti tinktury nesmí. Pokud kápneme tinkturu do horké vody, případně čaje, alkohol se vypaří a děti jsou chráněné. Také záleží na dávce. Jak jsem se dozvěděla od paní ing. Věry Žďárské z Bylinkové zahrady, tinktura se dávkuje podle váhy daného člověka. Takže pokud vážíme 60 kg, rozdělíme si 60 kapek na celý den. Například 20 kapek ráno, 20 na oběd a 20 k večeři. smajl.jpg

Procenta alkoholu. 

Obecně se říká, že čím více má alkohol procent, tím více léčivých složek se dostane z bylinky. Uvádí se, že 80% je ideálních. Je potřeba si ale uvědomit, že čím více procent, tím více je potřeba tinkturu pro vnitřní užití zředit. Jinak se může stát, že tinktura bylo to poslední, co jsme viděli. smajl.jpg

O kvalitě použitého alkoholu se snad ani nemusím zmiňovat. 

My používáme buď slivovičku, kterou dostaneme, anebo prostě čistou vodku z obchodu. Vodka z obchodu má 42% alkoholu a nám to stačí. Nicméně dejte si pozor, aby vodka byla skutečně čistá, bez příchutě. Můj manžel, nealkoholik, koupil totiž vodku s grepovou příchutí. Dělali jsme tinkturu z Pelyňku. Jak řekla naše kamarádka Evička, Pelyněk to éčko zvládne. hihi Ale stejně, sledujte etikety!!!!!!smajl.jpg

14233723-1123334394380428-1393805320-o.jpg

Bylinky

Můžou se používat jak čerstvé tak sušené. My zásadně používáme čerstvé. Pokud používáte sušené, neměly by být starší 1 roku. Pokud máte bylinku starší 1 roku, je dobré ji rozmixovat a používat na vaření například místo podravky. smajl.jpg

14215763-1123336231046911-578776698-o.jpg

Jakou tinkturu z jaké bylinky - o tom rozhodují účinky bylinky, dále na co konkrétně chceme bylinku použít. Je dobré si o tom něco načíst, případně si zajít na nějaký odborný kurz o bylinkách, kde dostanete fundovanou odpověď na všechny vaše otázky, ohledně jejich účinků a působení. 

Sběr bylinek 

Pokud si nepěstujeme bylinky doma, můžeme vyrazit do volné přírody. 

Na lahvičku si vždy napíšeme název rostlinky, z čeho je tinktura a datum výroby. 

 

Kořeny se vykopávají na jaře nebo podzim, kdy síla celé rostlinky se koncentruje do kořenů. Například my vykopáváme kostivalový kořen, nebo lopuchový kořen. 

 

Květy se sbírají v době, kdy kvetou. Logicky, že. smíích Nejlépe dopoledne. Nikdy ne za deště, nebo po dešti. 

 

Listy sbíráme pouze koncové části. Teď narážím třeba na výhonky smrků. A vždy přistupujeme k rostlině šetrně. Neškubeme ji jako králíka. smajl.jpgSbíráme pouze množství, které spotřebujeme. Za rok si můžeme udělat přece znovu a novou. 

 

Kůru stromů pouze na podzim, až opadnou listy. A jen kousek. Pokud ořežeme kůru stromu kolem dokola, strom celý umírá!!! Proto ti pobudové, co řežou do stromu, jsou vlastně vrahové. smajl.jpg

14159208-1123334714380396-655338207-n.jpg

 

Návod na tinkturu.

Vezmete bylinku, zalijete ji alkoholem a necháte 14 dní louhovat v temnu. Po 14ti dnech bylinku zcedíme přes plátýnko. My používáme trojcípé šátky z lékárničky, protože lékárničku, jako maséři, musíme stále obměňovat. A dle hygieny má expiraci i obvaz. Máme jich za ty roky požehnaně. smajl.jpg

Nechť vám mocná příroda pomáhá při vaší cestě životem. A už Paracelsus řekl, že vše je lékem a jedem zároveň.

Záleží pouze na dávce. A to se týká nejen bylinek. 

Na fotce Kalisie voňavá. Účinky a povídání o ní klikněte zde

14215171-1123336727713528-357124560-o.jpg

 

 

Tinktura z vanilky. 

Tato tinktura, nebo - li v extrakt, je velmi drahý v obchodech. Málá sklenička 50,- Kč. A přitom si ho velmi lehce lze udělat i doma. Stačí třeba láhev vodky, pár lusků vanilky, vanilku rozříznout, volžit do láhve s vodkou a nechat louhovat i sto let. Používám ho pak do vánočního pečení, velikonočního pečení, do domácí kosmetiky - krémy, pleťové vody, parfémy... prostě všude tam, kde chci mít vůni vanilky. Toto balení je jak hrnečku vař. Pokud ubývá, je dobré dodat alkohol, nechat zase chvíli postát a je to. 

tinktura-z-vanilky.jpg

 

Vsevjednom.cz